ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER
ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER

Nauwkeuriger voorspelling van kankerrisico bij Li-Fraumeni-syndroom

Nauwkeuriger voorspelling van kankerrisico bij Li-Fraumeni-syndroom
Studie uit het Duitse Kankerpredispositieregister: Het type TP53-variant is bepalend

Het Li-Fraumeni-syndroom (LFS) is een kankerpredispositiesyndroom dat wordt veroorzaakt door ziekterelevante TP53-varianten en dat gepaard gaat met een enorm verhoogd risico op verschillende soorten kanker. Het vertegenwoordigt een van de belangrijkste genetische oorzaken van kanker bij kinderen en volwassenen Moderne DNA-analysemethoden onthullen herhaaldelijk ziekterelevante TP53-kiembaanvarianten bij mensen die niet voldoen aan de eerder vastgestelde klinische LFS-testcriteria. Dit leidde tot een “Li-Fraumeni-spectrum”-classificatie, die het ziektespectrum weerspiegelt en rekening houdt met atypische vormen van LFS.

De nieuwe classificatie is nu voor het eerst toegepast op gegevens uit het Duitse Predispositieregister voor Kanker. In het onderzoek onder leiding van professor Dr. Christian Kratz, directeur van de kliniek voor pediatrische hematologie en oncologie aan de Hannover Medical School (MHH), analyseerde het onderzoeksteam factoren die het kankerrisico binnen dit spectrum beïnvloeden. De onderzoekers waren in staat om significante verschillen aan te tonen in het TP53-variantspectrum bij mensen met ernstige ziekte in vergelijking met mensen met minder ernstige ziekteprogressie.

 

De aard van de TP53-variant is cruciaal
“Verschillen in de ernst van het ziekteverloop zijn gerelateerd aan het type ziekterelevante TP53-variant”, legt Dr. Judith Penkert, eerste auteur van de studie, gepubliceerd in het prestigieuze Journal of Hematology & Oncology. Volgens de nieuwe classificatie krijgen mensen die aan bepaalde LFS-testcriteria voldoen de diagnose LFS, terwijl mensen die niet aan deze criteria voldoen maar een ziekterelevante TP53-variant hebben, worden gediagnosticeerd met wat bekend staat als verzwakte of atypische LFS. “Onze gegevens geven aan dat toekomstige, uitgebreidere genotype-fenotype-correlaties in grote, internationale cohorten een nauwkeuriger voorspelling van het kankerrisico mogelijk zouden kunnen maken”, zegt Penkert van het Institute of Human Genetics, die momenteel onderzoek doet in het team van professor Kratz.

 

In totaal werden 141 personen uit 94 families met ziekteverwekkende TP53-varianten geanalyseerd. “73 gezinnen voldeden aan de criteria voor een LFS. We waren in staat om verzwakte LFS te diagnosticeren in 21 families. Volgens de tot nu toe gebruikelijke LFS-testcriteria zou bij deze mensen de diagnose niet zijn gesteld”, zegt Penkert.

 

LFS-testcriteria moeten worden aangepast
“Onze resultaten zullen helpen om het ziekterisico van TP53-varianten in de toekomst beter in te schatten, zodat vroege detectietests kunnen worden aangepast aan het individuele risico”, zegt Kratz. “De bevinding dat een aanzienlijk deel van de patiënten over het hoofd wordt gezien bij het gebruik van de eerder vastgestelde LFS-testcriteria, suggereert dat de criteria moeten worden herzien”, benadrukt professor Kratz, die onder andere verantwoordelijk was voor de herclassificatie van het Li-Fraumeni-spectrum was betrokken.

 

ONDERHOUD:

professor dr Christian Kratz in gesprek met onderzoekscollega Dr. Judith Penkert.
Per 19 augustus 202
Nadere informatie is verkrijgbaar bij Professor Dr. Christian Kratz, telefoon (0511) 532-6712, kratz.christian@mh-hannover.de.